This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn More. GOT IT!
study

Understanding English Conditionals: Types, Sentences, Exercises

Conditionals (or ‘if clauses’) show us how one situation depends on another happening. If it rains, you will get wet. They give us the cause and the possible result. There are 4 types of conditionals in English. These can be used to talk about the past, present and future – what might have happened, always happens or could happen later as a result of something else.

Click here to download this post via our mobile website!
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)

What you will learn:

 

What are Conditionals?

Conditionals allow us to use greater flexibility to express our ideas, giving us the chance to talk about a range of situations and possible outcomes, including:

  • The likely effect of something
  • The imagined consequences of something
  • How things could have been different

Conditionals can be ‘real’ or ‘unreal’; they can relate to real, possible or imaginary situations in our lives. Conditions are formed with an ‘if’ clause and a main or conditional clause. The conditional clause explains what will be the consequence ‘if’ the event in the ‘if clause’ happens. For example:

‘If’ clause, conditional clause

If it rains, we will get wet.
 

The 4 types of Conditionals (explained)

1. The First Conditional

We use the First Conditional to talk about a possible situation in the future. We often use this structure to explain an intended action, based on an event that may or may not happen. 

If + Present Simple + will + infinitive

If it is hot tomorrow, I will buy an ice cream.

The First Conditional allows us to express an imagined future result of an imagined future situation. When we use the First Conditional, we believe the imagined situation is more likely than with the Second Conditional (see below).

In this type of structure, the Present Simple form in the ‘if clause’ refers to a possible future situation, not to the present. First conditional sentences can refer to the near future ‘If it rains later…’ or a period of time several years ahead ‘If I get a good degree…’.

Questions can be formed with the First Conditional, using the ‘if clause’ and ‘will’. For example:

       Where will you go if it is a nice day tomorrow?
       If Dave is free at the weekend, will you go to the beach?

The First Conditional is often used as a way of explaining positive or negative consequences, especially to children:

       If you eat too many sweets, you will damage your teeth!
       If you work hard, you can go out and play.
       You can’t watch TV if you don’t finish your homework.

The First Conditional is also used to negotiate with other people, for example:

       If you do the shopping, I’ll cook dinner.

First Conditional: example sentences

       I’ll ring you later if I have time.
       If I eat all that cake, I’ll get fat!
       If I get a promotion, I will earn more money.
       What will you do if he doesn’t come to the party?
       If I have time later, I may go to the shop.

2. The Second Conditional

We use the Second Conditional to express a possible or hypothetical situation in the future. The Second Conditional is used to predict the consequences of an unreal situation in the future. By using the Second Conditional, the speaker makes it clear that the situation in the ‘if clause’ has not happened yet – it is hypothetical. The use of the Past Simple in the ‘if clause’ refers to a possible future, not to the past.

If + Past Simple + would + Infinitive

If we were rich, we would buy a new sports car.

The Second Conditional can cover a range of different situations, from something that may happen in our life to something that is very unlikely to happen. If I got a new job, I would be happy and If I could fly to the moon, I would take a photo of Earth are both Second Conditional sentences, but situation one is much more likely to happen than situation two.

Questions can also be formed using the Second Conditional, using ‘would’. For example:

       What would you do if he asked you to marry him?
       Would you buy a new house if you won the lottery?

In formal language, ‘if I was’ can be replaced with ‘if I were’. For example:

       If I were a doctor, I would try to improve poor people’s health.
       If I were you, I would save some money before you look for a new car.
       In conversational and everyday English it is fine to use ‘If I was…’.

Second Conditional: example sentences

       If I was a lawyer, I would earn a lot more money.
       I would buy a new house, if the bank would give me a mortgage.
       What would you do if you won a million pounds?
       Do you think Sarah would be happier if she lived with her parents?
       
If I were you, I would accept the job offer.

3. The Third Conditional

We use the Third Conditional to express how the outcome of past events could have been different. We use the Third Conditional to talk about events that did or didn’t happen in the past and their consequences.

If + Past Perfect + would + have + Past Participle

If I had been taller at school, I would have been in the basketball team. 

We use the Third Conditional to explain events in our lives, but also to express regret, for example:

       If I hadn’t failed the exam, I would have become a lawyer.
       If I had listened to my parents, I would have made the right decision. 

Third Conditional: example sentences

       If I hadn’t moved to the USA, I wouldn’t have met my future wife.
       If I had thought more carefully about it, I wouldn’t have moved to my flat.
       If I hadn’t met Joe, I wouldn’t have started playing tennis.
       If studying Law had been easier, I wouldn’t have changed to History.
       If you hadn’t met Peter, do you think you would have considered moving to London?

4. Zero Conditional

The Zero Conditional is used to express true statements. We use it to describe facts. It can also be used to discuss things that are true in our lives.

If + Present simple + Present simple

If I eat too much chocolate, I get fat.

Zero Conditional: example sentences

  • If you do lots of exercise, you get fit.
  • If you eat too much chocolate, you get fat.
  • If plants don’t get water, they die.
  • If you practise vocabulary regularly, you remember it.
  • If you freeze water, you make ice. 

 

Using Conditionals

Alternatives to ‘if’

‘If’ is commonly used in conditional sentences, but there are other words we can use instead. Unless, provided, even if, supposing and as long as can also be used in conditional sentences. In the following example, provided, supposing and as long as can be used in place of if to give a similar meaning:

       If it’s a nice day, we will go to the park.
       (Provided it’s a nice day, we will go to the park.)

Unless is used in a different way and means ‘if…not.’

       If you don’t eat your dinner, you can’t have an ice cream.
       You can’t have an ice cream unless you eat your dinner.

‘Even if’ can be used to express negative results. Compare the different meaning of these two sentences:

       If I was rich, I would move to Italy.’
       Even if I was rich, I wouldn’t move to Italy.’

Should is also used in conditional sentences, in place of if. The meaning is something like ‘if you happen to…’. This use of ‘should’ is very formal and is not common in everyday conversation. Compare the examples below:

       If you have enough time, please ring me later.
       Should you have the time, please ring me later.

Different verb forms

Many of the examples in this study guide use the simple verb form, but continuous forms can also be used in conditional sentences, depending on the context. For example:

       If I had booked that holiday, I would be swimming in the sea right now!
       If I catch the 10am train, I will be sitting at my desk in one hour!
       If I hadn’t missed the train, I wouldn’t have been waiting for two hours at the station.

Using modal verbs

The most common conditional sentences include ‘will’ or ‘would’. However, it is possible to use other modal verbs, such as ‘could’, ‘may’, ‘can’ or ‘might’. For example:

If John arrives early, we could go to the pub. (First Conditional)

A common error when using conditional sentences is the temptation to put the modal verb in the conditional clause, when in fact it should be put in the main clause.

Correct sentence: If I go to London, I will visit Big Ben.

Incorrect sentence: If I will go to London…
 

Conditionals: Exercises

  1. What type of conditional is this?
    If I had more money, I would buy some new shoes.
    a. First Conditional
    b. Second Conditional
    c. Third Conditional
    d. Zero Conditional
  2. What type of conditional is this?
    If I had worked harder, I would have passed that exam.
    a. First Conditional
    b. Second Conditional
    c. Third Conditional
    d. Zero Conditional
  3. Which one of these sentences is incorrect?
    a. If I was rich, I would buy a yacht.
    b. If I would have been rich, I will buy a new house.
    c. If I was clever, I would be a professor.
    d. I wouldn’t do this job if I was rich.
  4. Which one is NOT a Zero Conditional?
    a. If chocolate gets hot, it melts.
    b. If plants have sun and water, they grow.
    c. If you drink too much caffeine, it keeps you awake.
    d. If I eat lots of crisps, I will get fat.
  5. Which one of the following shows an incorrect use of the First Conditional?
    a. If it rains, you’ll get wet.
    b. He’ll get in trouble if he’s late.
    c. She’ll be so happy if she wins a prize.
    d. He will be sad if he will not pass the exam.
  6. Which one is the correct Third Conditional sentence?
    a. I wouldn’t have shouted at him if he didn’t be so late!
    b. If I had left home earlier, I would have arrived on time.
    c. If she wouldn’t have talked so loudly, I would not have a headache.
    d. If he didn’t want to win the prize, why have he bought the ticket.
  7. Select the correct word to complete the sentence.
    I would have loved to have gone to the party, if I ________________  so busy .
    a. am not
    b. hadn’t been
    c. haven’t been
  8. Which answer matches this question?
    Why didn’t you call me?
    a. I would call you when I found my phone.
    b. I would have called you if I had found my phone.
    c. I will call you when I find my phone.
    d. Unless I found my phone, I couldn’t call you.
  9. Which word cannot complete this sentence?
    I ______ never speak to her again.
    a. can’t
    b. would
    c. will
  10. Which sentence is incorrect?
    a. If it gets hot, we will have a cold drink.
    b. If it got cold, we will have a hot drink.
    c. If it had been cold, we have a hot drink.
  11. Which of one the following cannot be used in place of ‘if’ in the following sentence? (Note: The meaning of the sentence can be different)
    If it’s a nice day tomorrow, we will go to the beach.
    a. As long as
    b. In case
    c. Whether or not
  12. Which sentence contains an unreal conditional?
    a. If I was the richest man in the world, I would buy an enormous house.
    b. If I get a pay rise, I will buy a bigger house.
    c. If I earn more money when I am older, I will buy a big house.
    d. I won’t buy a bigger house, even if I earn more money.
  13. Which one of these phrases completes the sentence correctly?
    If I had known he was ill, I ________________.
    a. would visit him in hospital.
    b. would have visited him in hospital.
    c. will visit him in hospital.
    d. visit him in hospital.
  14. Which is the correct verb form to complete the sentence?
    I could have been a doctor, if I __________________ Science at school.
    a. will study
    b. had studied
    c. study
    d. have studied
  15. Which sentence answers the question?
    Are you going on holiday this year?
    a. If I will have enough money.
    b. If I have enough money.
    c. Unless I have a lot of money.
    d. In case I have enough money.
  16. Which one of the following is not a conditional clause?
    a. …if I can find the time.
    b. …as long as I was free.
    c. …so I can go there.
    d. …if I could find it.
  17. Complete the sentence with the correct verb form.
    If I _______________ tired I would have gone to the cinema with him.
    a. hadn’t been
    b. am
    c. will be
  18. Which sentence has a similar meaning:
    I did not get good grades, so I had to study for a year longer at school.
    a. If I had studied for a year longer at school, I would have got good grades.
    b. If I had got better grades in my exams, I wouldn’t have had to study for an extra year at school.
    c. If I hadn’t got such good grades, I wouldn’t have left school a year early.
    d. If I get good grades, I won’t have to study for an extra year at school.
  19. Which sentence is incorrect?
    a. If I were you, I would buy a new car.
    b. If he had worked harder, he could have become a headteacher.
    c. If you hadn’t missed the bus, you can be on time.
    d. I won’t work longer hours next year, unless I get a pay rise.
  20. Which sentence describes a hypothetical situation?
    a. If Sarah hadn’t married Pete, she would have been happier.
    b. If it rains, we will have to cancel the party.
    c. If I was king for a day, I would have a big party.
    d. If John is late, we will have to take the bus. 
Answers:
  1. b
  2. c
  3. b
  4. d
  5. d
  6. b
  7. b
  8. b
  9. a
  10. a
  11. b
  12. a
  13. b
  14. b
  15. b
  16. c
  17. a
  18. b
  19. c
  20. c
Click here to download this post via our mobile website!
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)

Judith P.
— ESL Tutor.
Find this post useful? Share it with friends!
Read more